Please Click My Adv... ThankYou!

Please Click. TQ!

Wednesday, July 2, 2014

Biskut Oreo Black Beauty

(AutoPublish)
Credit to : Kak Azlita Aziz


Apa macam? Nice sangatkan biskut ini. hehehe... Yummy~ Sempat jugalah ayaq liuq missB meleleh tengok gambar biskut yang comel molek ne. Yang ne namanya biskut Oreo Black Beauty. Hitam itu menawan ok? 

Sebenarnya missB pun tak tahu kewujudan biskut ne sampailah suatu hari missB ternampak rakan group di facebook post gambar biskut ne. Fuyohh, gigih terus missB mengoogle ya. Akhirnya jumpa juga. Thanks to Kak Ita atas gambar dan resepi ne ya. Mohon korang semua terharu. ngeee. So, sesiapa yang masih tercari-cari biskut raya yang comel dan sedap 2014 ne bolehlah mencuba tau.



Biskut Oreo Black Beauty

Bahan A
280 gm mentega
200 gm gula castor

Bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung
20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
1/2 sudu teh baking powder

Hiasan
Putih telur - (kak ita tak letak)
Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
Coklat masakan putih cairkan
Croquant - (kak ita tak letak)



Caranya:-
Pukul bahan A hingga kembang.
Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
Tekan atas tray hingga habis.
Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
Paip kan dengan coklat putih.

Cara Kak Ita 
Doh yang telah siap ita gentel bulat2 bentukkan seperti guli angaran berat 6 - 8 gm.
Kemudian ita golek2kan atas oreo hancur tu.
Susun dalam paper cup dan bakar.
Selepas tu boleh lah melorek atasnya.

Biskut ni masa kita masak dia naik cantik tau membulat. tapi bila dah kita keluarkan dari oven dia akan turun.. jadi jangan panik! dan ingat tak jadi pulak..

So,selama mencuba. :)



P/s: Maaf entry autopublish, ada masa missB datang lawat blog korang ya. Selamat berpuasa. xoxo

47 comments:

  1. wah..sangat menarik dan yummmy..

    ReplyDelete
  2. Tahun lepas lagi macam nak try buat biskut raya ni, tapi x berkesempatan lak... Memang mengancam...
    Selamat Berpuasa... :)

    ReplyDelete
  3. amboi nampak sedap! terliur dibwtnyaaa.. aduiii

    ReplyDelete
  4. Kenapa menggoda sangat biskut tu.. huhu..

    ReplyDelete
  5. comel mesti sedap ..hihi ,,mohon pos kak :)

    ReplyDelete
  6. Wahh comel dan mesti sedap ken??

    ReplyDelete
  7. Cantiknye pink hitam. Adudu..waner febret!

    ReplyDelete
  8. alamak..lapar la plak ms boo, gambar je dah membangkitkan selera. huhu. >..<

    ReplyDelete
  9. kak boo buat bskut ni . nanti pos kat yaya ea :P hehe

    ReplyDelete
  10. Pinky, senang je bhn pun yg mudah2 je.. blh cuba ni.....;-)

    ReplyDelete
  11. Aaaa, nampak sedapp tuuu! Boleh try giniii :p

    Hai missB, scha datang singgah and follow sini. Salam perkenalan! :)

    ReplyDelete
  12. Salam Ramadhan.
    Mmg comel sangat2....hehehe.
    Singgah sambil menabung mr.nuff (^^,)

    ReplyDelete
  13. sedapnyaaa... nasib baik tengok lepas berbuka. hehe. salam ramadhan

    ReplyDelete
  14. sedapnyaaaaaa....nyum nyum nyum :D

    ReplyDelete
  15. Eiii comelnya hehe. Tp Nad tak reti la buat :(

    ReplyDelete
  16. wow.. nampak yummy... haha.. nanti boleh try nih.. tq kongsi resepi nih awakk.. hihih :D

    ReplyDelete
  17. Oreo adalah biscuit favoritku.

    terima kasih telah membagi resep mengolah oreo

    ReplyDelete
  18. sedapnyaa biskut raya.. comel pulak tu

    ReplyDelete
  19. menariknya biskut dia :) bak sikit nak rasa..hehe..

    ReplyDelete
  20. Comelnya! <333 Teringin nak buat tp mesti takda rupa hahaha

    ReplyDelete
  21. HI!! 안녕하세요~ we are twinscraftlife! pls visit our blog shop^^ 꼭 오세요~~!!^^ twinscraftlife.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Asslmkm missB.. Comelnyaaaaa biskut tu.. Knapa la comel sngt.. Geram tgknya.. Msti sedapkan.. :)

    ReplyDelete
  23. Nice, owhh ade 2 cara rupanye....^_^

    ReplyDelete
  24. nampak sedaaaaaaaaap tapi raya dah habis xD

    ReplyDelete
  25. Alahaii. Sedapnya nampak.. Cuti sem nak try buat la.. Mesti sedap !

    Jom ke entri saya, singgah, like dan tinggalkan comment untuk bantu markah saya dan kawan2 saya in grouping assesment :) TQ

    http://pmsgroupingwork.blogspot.com/2014/09/13-mei-1969.html

    ReplyDelete
  26. hai, datang nk berkawan dan kongsi tips bhenti rokok

    http://warkahterkini.blogspot.com/2014/09/kesan-selepas-berhenti-merokok.html

    ReplyDelete
  27. Comeynya biskut

    http://acikwatie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. Haiii.. cakkkk..
    sedapnyaa.. kemas buatannyaa..
    done follow sini no. 507,
    sudi-sudikanlah follow me back yea..
    leh kita saling kenal mengenal,
    kunjung-mengunjung selalu..
    salam kenal yea.. =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    kalau minat kucen leh follow blog
    teman yang lagi satu gak..
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. mcm best je kan..erk salam kenal..eheh..sy fllw sini..klau sudi fllw me back ye :)

    http://eirza.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. salam kenal. dah follow sis #524.

    http://norazua10.blogspot.com/2014/09/1st-giveaway-rm400-by-asya-amin.html

    ReplyDelete
  31. Singgah sini..

    Btw anda telah ditag untuk Liebster Award

    http://aquzack.blogspot.com/2014/09/liebster-award-3-by-rosmiza-ali.html?m=1

    ReplyDelete
  32. Alahai...
    Nampak sedappp..

    http://abellmohd.blogspot.com/2014/09/nak-berjaya-tak-puas-hati-tolong-kawan.html

    ReplyDelete
  33. comel gilaaaa dan mmg nampak yummy! btw black beauty tu mcm tajuk literature form 1 hahaha xD

    ReplyDelete
  34. how cute. emmm lapar pulak kita. hehe

    ReplyDelete
  35. comel + sedapnya !!!
    terasa syg pulak nak makan. hehehehe

    ReplyDelete

Done Reading? Leave a short letter for me... I'm appreciate it... :)

FOLLOW+ DASHBOARD♥