Please Click My Adv... ThankYou!

Please Click. TQ!

Tuesday, December 31, 2013

Jummm belajar bahasa Sabah bha...


Hello~ :)

Hari ne jumm belajar & fahami bahasa Sabah sikit... oke? siapa kata bahasa Sabah sukar tuk difahami... hekhekhek... so siapa2 yang nak belajar slang Sabah mari lar baca entry ne and hope selepas tue korang xpening2 da... Im proud to be Sabahan... heheheee... So meh larr baca... jum2... 


#Sabahan Says::: "Anu" when they have no idea to explain the things. contoh macam ni "anu ba, yang selalu kita guna untuk potong rumput, apa nama tu ah?"
 "anu" juga bermaksud panggilan untuk orang ketiga. Biasanya perkataan ini digunakan untuk mengelakkan penggunaan nama sebenar. contoh ayat "sudah si anu ambil barangnya semalam."

#Sabahan Says::: NDA n NGGA is different. People always mistaken us as Indonesian. (truestory) ‪

#‎Sabahan Says::: Boss.‬ In a typical restaurant scene in Sabah, you're a 'boss', the waiter's a 'boss', the cashier's a 'boss'. Everyone is the boss. Sabahan akan panggil orang lain, siapa-siapa sahaja as "boss" termasuk kawan sendiri. so kat sabah, semua orang boleh jadi boss. heheheee...contoh ayat "si boss ba tu yang guna periuk tu tadi".

#SabahanSays::: "lari ba" when they ask someone to move/ when someone's blocking their view. this one lebih kurang macam "excuse me, can u please move a bit?" or "boleh tepi sikit tak?" 

#Sabahan Says::: Whenever you abuse the slang term 'bah', actually its kinda funny dengar non sabahan cuba guna perkataan "bah"... hihiiii...sounds cute! seriously... contoh ayat yang paling femes "bulih bha kalo kau!' or "iya bha, mana-mana syak bha" (^.^)

#Sabahan Says::: "miring" instead of condong. "siring" pula bermaksud "tepi" hahahaaa... sangat unikkan? its actually the term yang kami guna kat sabah!

 #Sabahan Says::: "Nduu baa" which has equal meaning as "Awlololoo" get it? kita biasa guna "alolo...kesiannya demam"... kalau version sabahan "anduuuu baaa....sian dia demam..." easy right?

#SabahanSays::: "Bida" as ugly.

#Sabahan Says::: di mana rumah kau? di sana tuuuuuuuuuu.... makin banyak "U" makin jauh la rumah dia... mihmihmih... ada paham? 

#Sabahan Says::: "jangan kau kacau tu anjing,kana bubut kau nanti" faham tak ayat ni? "bubut" means "kejar". 

#Sabahan Says::: "Apa kau rasa? Rasa oren.." ne bila kita nak cakap kat orang tu "padan muka ko..." hikhikhik...

#Sabahan Says::: "palis-palis" meaning that "minta dijauhkan..." bila kita dengar something yang tak baik, contoh kita dengar "anak jiran sebelah accident kena langgar lori..." so untuk menyatakan yang kita harap benda tu tak berlaku kat kita, kita akan cakap "palis-paliss"

 #Sabahan Says:::  you say 'milo ais' we say 'milo ping'

 #Sabahan Says::: other then buduh, we will say palui. buduh means bodoh larr... bahahahaa...

Naaaaaa,,, senangkan? heheheee... so harap entry ne berguna untuk kita semua... sebenarnya banyak lagi nak ajar bahasa Sabah, tapi dah terlalu panjang dah entry ne, nanti korang semua boring pula baca.... T.T 

Love,
Miss Boo
FOLLOW+ DASHBOARD♥