Saturday, June 09, 2018

DIY SAMPUL RAYA

Assalamualaikum...

Hai Gaiss...

Sedar tak sedar bulan Ramadan semakin sampai ke penghujungnya dan bulan Syawal bakal menjelma. So puasa uolls macam mana? And of course kaum hawa terutamanya mak - mak tengah sibuk buat persiapan kan? Mana nak fikir kemas rumah, juadah pagi raya, biskut raya, baju raya dan tak lupa juga duit raya. Yes, duit raya yang paling ditunggu oleh budak - budak yang datang bertandang ke rumah. hehehe

This week is very busy for me to prepare all this thing. Yaa, mana lagi dengan tempahan jahitan baju customer belum siap. Just for info, I working at the day Monday to Saturday, from 8:30 straight to 16:00. So, I have a free time to sewing at night after iftar. Sibuk siapkan baju raya customer baju raya sendiri dengan family pun belum sentuh lagi. hahaha.. Sampai my mom bising tanya bila nak siapkan langsir rumah.

So last night before bedtime, MB ambil masa sekejap untuk isi duit raya dalam sampul, tengah seronok masukkan duit ke dalam sampul baru MB perasan yang sampul tak cukup. I asked my mom and my siblings if they have another extra "sampul raya" but unfortunately they also don't have any extra envelope. With a feeling of disappointed, I persuade myself "It's Ok, tomorrow just go and buy at shop." and I went to sleep.



Tetiba pergi kerja harini terasa macam "eh, malaslah nak pergi beli sampul raya". hahahahaa.. Yup, that's me, yang excited semacam malam sebelumnya tapi esok pagi bangun dengan kemalasan. Seketul MB ne pun gigihlah check kat Facebook kalau ada yang share cara DIY Sampul Raya kan. And the result I found it at Facebook Group " Kelab Kaki Deco Barang Eco / Mr DIY ".

1. DIY SAMPUL RAYA

Boleh check kat link yang MB bagi kat atas untuk tengok cara dia. 

2. DIY SAMPUL RAYA


Haa, yang ne pula templated sampul. Tinggal print, potong, gam dan siap. Sesiapa yang ada telegram bolehlah print templated dari sini https://t.me/templatedsampulraya.

Gambar di bawah ne pula hasil selepas MB print sendiri. hehee




So my "sampul raya" problem is settled. And here I attached a few template that I found. I bet the children must love it and excited so much.












14 comments

June 9, 2018 at 7:27 PM

So cute! Eka baru nak fikir isi2 sampul raya. Tp belum tukar duit lagi. Tak pasti Maybank ada ka sudah yg mesin bleh kuar rm10/rm5 tu, hehe. nntlah cek.

Selamat membuat sampul cik MB!

The Hundred Pages | Eyqa Zaque

June 9, 2018 at 11:25 PM

wah! Rajinnya buat sampul raya sendiri. abe kie recycle yg thn lps je. ada yg masih elok sbb budak2 ni ambik duit je. sampul tu mrka buang. abe kie follow sini ye? no 533. TQ.

June 11, 2018 at 7:17 AM

Rajinnya MB ber DIY sampul raya, hari tu julia ke uptown ada jual sampul raya kartun mcm didi, superman, superheroes mcm2 semua kartun ada, harga pun murah-murah. Rajin MB ni tau, keep in touch always.

June 11, 2018 at 11:52 AM

uih rajin. mek pndai mengumpul je. tahun ni hajat nk buat sampul untuk blog tapi mahal sgt. 50sen sekeping. adoii

June 11, 2018 at 12:33 PM

Awalnya dah isi sampul raya.
Rajin ya buat sampul raya sendiri

June 11, 2018 at 10:58 PM

Indahnya kalau diri ini se'kreatif itu haha >_< nice sharing btw!!! :D

June 21, 2018 at 12:28 PM

Wahh rajinnya DIY..

June 23, 2018 at 11:40 AM

Selamat hari raya!

June 26, 2018 at 8:53 AM

tgk gmbr no 2 tu tetiba dtg idea nk buat sampul sendiri tp thn dpn laa...knape sy x terfikir nk buat sampul sendiri ek ish ish...btw terima kasih berkongsi idea

July 10, 2018 at 9:29 AM

cantik2.. syg pulak nk guna hehehe..
kad raya dh terima?

July 15, 2018 at 8:09 PM

Alahai lambat jumpa post ni, kalau tak boleh buat dah aritu..

July 16, 2018 at 9:43 AM

Lawa-lawa templet sampulnya.. Nanti bolehlah cuba buat untuk tahun hadapan.. BTW salam perkenalan.. done follow sini..

July 16, 2018 at 2:33 PM

bagus dapat diy sendiri sampul duit raya kan, comel2 pulak

Post a Comment