Please Click My Adv... ThankYou!

Please Click. TQ!

Friday, May 16, 2014

Keperluan Hostel



Memandangkan sekarang adik - adik batch 96 sedang sibuk melakukan persiapan memasuki hostel bagi menyambung pengajian mereka... So, kak senior korang ne nak bagi list barang sikit untuk memudahkan korang buat persiapan. Atleast takda lar blurr and tertanya-tanya apa benda yang hendak di bawa nantikan?

Secara basically, hostel akan jadi our second home. Kepada sesiapa yang belum pernah tinggal hostel or berjauhan dari family mesti akan rasa risau dan bimbangkan? Apa benda nak kena angkut nanti. So, barang - barang keperluan asas and personal things wajib berada di hostel.



  • Dokumen Penting
Selain dokumen yang pihak Universiti / Kolej minta semasa pendaftaran nanti jangan lupa bawa :
   - salinan asal sijil 
   - salinan asal buka akaun bank
   - dokumen berkenaan parents korang macam IC, penyata gaji dan lain-lain.
   - salinan yang ada pengesahan tue kalau boleh biar buat banyak sikit dalam 10 keping ke atas.
   - gambar passport

  • Pakaian
   - Baju Kurung. Kalau baru masuk bawa dalam 10 helai pun dah terlebih daripada cukup da. So, dalam minggu kuliah tue bolehlah tukar-tukar baju. Takda lar nanti orang perasaan kita guna baju yang sama dalam selang masa sehari. Lagipun senang plan and fikir nak pakai baju apa untuk seminggu. 

   - Tudung. Tudung syria and tudung express sangat penting bila tinggal kat hostel ne. Ianya memudahkan untuk kita gunakannya. Takkan nak turun pegi cafe korang nak pakai tudung yang bergaya ala-ala retisss kan?

   - Pakaian semasa kat rumah. Up to youu lar dear nak bawa berapa banyak and jenis yang macam mana pun. Takda orang yang kisah pun. Paling pun roomate / housemate korang jer yang tengok fesyen tue.

   - Pakaian untuk beriadah. 

   - Pakaian sukan. Track bottom, sweater and pakaian yang bersesuaian.

   - Telekung dan sejadah.

  • Toiletries
   - Sabun mandi, ubat gigi, syampu, pencuci muka, scrub, berus gigi, span mandi, conditioner, shaver.
   - Cotton buds, kapas muka, pads.
   - Hanger, bakul untuk letak barang mandian dan pakaian kotor, baldi, sepit kain.
   - Sabun pencuci kain and downy.


  • Stuff
   - Bedak badan and muka. BB Cream.                                                                
   - Lotion, dedorant, serum rambut, masker, hand sanitizer, perfume.
   - Sikat, kepit kuku.
   - Set penjagaan kulit wajah korang.

  • First Aid
  Sediakan yang basic jer pun dah ok.
   - Minyak cap kapak / minyak angin
   - Panadol dan ubat sakit perut
   - Balm 
   - Plaster

  • Barang keperluan bilik
Kebanyakkan hostel tak menyediakan bantal, so nanti jangan lupa beli ok?
   - cadar tilam and sarung bantal
   - selimut
   - Iron
   - Al-Quran, Yaasin and Al-Mathurat
   - Wayar extension
   - Kunci Mangga (sebagai langkah berjaga - jaga ya adik2)

  • Makanan 
Perkara yang wajib ada dalam list... but make sure korang sediakan mug, mangkuk, pinggan, sudu and garfu.
   - Maggi (Spaghetti yang famous for students)
   - Minuman 3 in 1
   - Biskut / roti
   - Bubur Segera
   - Gula - gula

  • Barang Kaki
   - Kasut Kuliah. Sebaiknya kasut yang bertutup.
   - Kasut Sukan
   - Sandal
   - Selipar tandas
   - Stokin kaki
   - Scholl Foot Care (untuk keselesaan kaki semasa memakai kasut)

  • Others
   - Alat tulis
   - Charger hengpong and powerbank 
   - Pendrive
   - *benda yang korang rasa penting. maybe gambar family, jangan angkut 1 album yang tebal dah.

Kalau nak ikutkan senarai yang kak senior bagi ne memang rabak lar poket korang nak masuk Universiti / Matriks / Kolej. mihmihmih. Tapi takpa mula - mula memang banyak benda keperluan yang kena disediakan, duit yang mengalir keluar toksah cerita.

Kehidupan kat hostel sangat berbeza dengan suasana di rumah, so behaviour korang kena jaga and yang paling penting kena biasakan diri dengan suasana persekitaran yang baharu. Pandai jaga diri ok adik-adik? Belajar terima kekurangan dan kelebihan roomate / housemate kita.

So, that's all buat masa ini. Kalau ada yang tertinggal, tolong bagitau ya. Selamat Maju Jaya buat adik - adikku dalam #BloggerFamily. Jangan lupakan kak boo korang ne kelak. Mesti kak boo rindu perangai korang yang sungguh manja tue terutamanya EE and Adfa yang mengalami masalah #TYPONISM. Sejenis kecacatan di mana pesakit tidak boleh menaip dengan betul. Adik beradik disleksia. Nia and Erny junior typo pun telah berjaya di rekrut oleh Blogger Family. 






16 comments:

  1. kak boo. thank you so much. since ee first ever nak duduk hostel. hahahaa. awkward nak prepare barang. =3

    ReplyDelete
  2. thanks kak boo! nini dah take note,takut2 ada yang terlupa,hehe..nanti nak masuk upsi dah :D

    ReplyDelete
  3. akak rasa macam nak masuk hostel balik baca entri ini :)

    ReplyDelete
  4. Hahah bagus untk adik yg nk start masuk kolej. Cm tsha dulu semua bnda tsha angkut hahah

    ReplyDelete
  5. masehh kak madu ku sayang haha
    haihh ninaa tk penah pakai tdung syria dgn tdung ekspress. haha mampus
    takutnya kak :'(
    mohon dtg mlwt ai ye haha

    ReplyDelete
  6. setiap dokumen tu kena ada pengesahan tau..contoh cop sekolah, cop ketua kampung..cop jkkk kampung/ taman. tapi selalunya universiti atau kolej la...pasal jue kena gitu..Xtau la kalau lain u lain prosedur.

    ReplyDelete
  7. mcm awo0kk jee nak masuk hehehehe :D

    ReplyDelete
  8. thank you miss boo for ur tips ! ai tak sabar dah nak masuk U ni. hehee

    ReplyDelete
  9. haha, memang tip top la entry akq kali ni... ade gak beberape brg yg byla tak terfikir pon, tp akak ade mentions. really TQ. but byla rasa , post ni sesuai untuk girly mcm kita.. dengan bedak bagai.. kannn . hehe BTW ! TQ

    ReplyDelete
  10. hehe duit mengalir nak beli barang tuu macam air. serius laa. hehe thankyouu kak cantikk :* muheehee.

    ReplyDelete
  11. haa lengkap ni..sesuai adik2 yg nak duk hostel.. tapi dulu jijah excited gila first time duk hostel kat politeknik..hee

    ReplyDelete
  12. Betul jugak tu..
    Bwk tudung syria/ekspress je senang.
    Cepat sikit nak bersiap.

    ReplyDelete
  13. Dah follow back kak hehehe. Tenkiu sbb sudi jd members saya.. Kak, entri nie bagus. Good good (Y)

    ReplyDelete
  14. Thanks share =D, Sekarang ni still terkebil-kebil nak prepare barang ^^,

    ReplyDelete
  15. kalau bab nak prepare barang ni mmng excited gila T_T haha

    ReplyDelete

Done Reading? Leave a short letter for me... I'm appreciate it... :)

FOLLOW+ DASHBOARD♥