Sunday, June 15, 2014

Belajar Bahasa Dusun



Wahhh, kali ne entry pasal belajar bahasa Dusun yer... Siou lar sebab sa pun bukannya hebat sangat dalam bahasa ne. Saya pun masih belajar sikit-sikit bahasa arwah atuk sebelah mummy saya, usaha sendiri dengan sedikit bantuan kawan.

Arwah atuk saya merupakan tulun dusun liwan (orang dusun liwan) dan seorang mualaf. Dusun Liwan, suku bangsa dusun yang terdapat di daerah Ranau, Tambunan, Keningau, Tamparuli, Tuaran dan Kota Belud.

Ok... Kita belajar dari lirik lagu tapi bukan sepenuhnya. Minta maaf jika ada kesilapan dan harap dapat diberi tunjuk ajar. Oyaa, entry kali ne khas untuk YOYO. Nak cepat and mudah faham bahasa dusun pergi cari boyfriend / girlfriend berbangsa Dusun, gerenti cepat belajar dan faham... "If you are not married, get a Dusun boy/girl. Seriously, just get a friend you can converse with everyday. Learn a word a day". HAHAHA 

Lirik Lagu :
Kosorou Kopo Nangku Doho (Masihkah Kau Ingat Kepadaku) by Jestie Alexius

Langadon oku miampai dika
- Ku rindu kepadamu

Osorou ku sinuau nu oh koupusan
- Ku teringat kemesraanmu oh sayangku

Koginawaan ku dika
- Hatiku hanya untukmu

Batos ku dika oh koupusan
- Jiwaku hanya untukmu

Kosorou kopo nangku doho
- Masihkah kau ingat kepadaku


Lirik Lagu : Tanak Kampung (Anak Kampung) by Jimmy Palikat

Ika poimulok lagi ki kolumison
- Kau yang masih muda cantik lagi menawan

Kada doh sumonsong kusai irad doho
- Janganlah kau cari lelaki macam saya

Ika tu olumis manasal koh moti
- Engkau memang cantik nanti kau menyesal

Nga ingaa noh guna
- Tiada guna


Lirik Lagu : Proton Saga Kelabu by Jokteo Akang

Mogidu-gidu om gumuli-guli ko doho
- Lari meninggalkan diri lalu kembali kepadaku

Mihad-ihad ko moki'insian
- Menangis-nangis menagih kasih

Romou mato nu, romou mato buayo
- Air mata kau, air mata buaya

Apandai do 'makan jalan'
- Pandai betul makan jalan

Mintanud nopo ko dilo proton saga kelabu
- Pergi saja ikut itu proton saga kelabu

Siou ar kalau ada kesalahan ayat dia. Saya pun budak baru belajar... 








16 comments:

  1. Baru tahu k.boo orang dusun. Muehehehe :D

    ReplyDelete
  2. Hahaha... Sy bukan dusun.. Tp sy bljr jga bhasa ne dari lagu3... Nice sharing gaman...hehe

    ReplyDelete
  3. learn something new here ^^

    ReplyDelete
  4. Waa.. Bagusnya belajar bahasa ni :)

    ReplyDelete
  5. bahasa kedayan tak nak ke? hahaha :3

    ReplyDelete
  6. yoyo mana yoyo? hahaha.. adeii susah benar nak belajar bahasa ni haa --'

    ReplyDelete
  7. Terkial2 nak sebut. Hahaha....
    BTw, akak perasan MB pakai template baru. Nampak lagi kemas & soft color, mmg bertambah cantik laaa....

    *Klik mr.nuff utk MB (^^,)

    ReplyDelete
  8. bahasa yang unik. seronok menyanyi kalau dah boleh kuasai. uii,, untunglah kak. hehe

    ReplyDelete
  9. Hehehehe... siuk lagu ni daling..

    ReplyDelete
  10. haahahhaha mcm best je bahasa dusun ni,, una boleh bantai nyanyi lagu anak kampung tu heheheh

    ReplyDelete
  11. HI! 안녕하세요! We are Twinscraftlife! pls visit our blog shop^^ 꼭오세요~
    twinscraftlife.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. nice lah sis Boo :D sambil baca post nih sambil dgar lagu dia dekat youtube XDD
    mula2 dgar mcm Filipino pnya language :D
    sedap lagu dia.. suka ^___^

    ReplyDelete

Done Reading? Leave a short letter for me... I'm appreciate it... :)

FOLLOW+ DASHBOARD♥